Hjem > Låne Penger > Kredittkort - Nyttig Informasjon
 
 

 
LåneTips
Nyttige informasjon om Kredittkort

 
Vurderer du å skaffe deg et kredittkort? I denne artikkelen finner du nyttig informasjon om fordeler og ulemper ved å låne penger på denne måten. Vi ser også på forskjeller ved forskjellige kredittkort, samt hva som er viktig før du eventuelt søker om et eller flere kredittkort. Artikkelen inneholder også tips til deg som allerede har kredittkort.

Om kredittkort
Et kredittkort er et betalingskort som benyttes til å kjøpe varer og tjenester. Til forskjell fra et vanlig bankkort trekkes ikke pengene fra din konto når du foretar et kjøp. Det er leverandøren av et kredittkort som betaler for varen, noe som vil si at man låner penger i det øyeblikket man betaler med et kredittkort. Normalt vil man så få en månedlig faktura med alle kjøp for den aktuelle måneden. Det er mulig å velge om man vil betale tilbake alt med en gang eller om man vil dele opp betalingen over tid. De fleste kredittkort tilbyr en rentefri periode på 30 til 45 dager. Visa og Mastercard er vanlige og populære kredittkort som tilbys av en rekke banker og finansinstitusjoner. Det finnes imidlertid mange andre kredittkort som også lar deg låne penger til å kjøpe varer og tjenester.

Søknad om kredittkort
Dersom du skal låne penger stilles det vanligvis krav til fast inntekt. Videre må man ikke ha betalingsanmerkninger. Den totale gjeldssituasjonen vil også være avgjørende for muligheten til å få kredittkort. En søknad kan man som regel fylle ut og levere på internett. Nyttig informasjon om det å låne penger, samt vurderinger som bør fortas før man søker kredittkort finner du i artikkelen Låne penger- tips.


 
 
Det er svært mange banker og finansieringsselskaper som tilbyr kredittkort. Mange av disse samarbeider med butikker, foreninger og forskjellige interesseorganisasjoner. Det gir oss kredittkort som Liverpool Mastercard og lignende. Det er imidlertid fra en bank eller et finansieringsselskap du låner penger. Det er med andre ord med disse du inngår en juridisk avtale.

Kostnader ved kredittkort
Å låne penger medfører kostnader, noe som også i høy grad gjelder for kredittkort. De største kostnadene er knyttet til renten som betales, men forskjellige gebyr vil også utgjøre en del av kostnaden ved et kredittkort. Ved å se på den effektive renten vil man få et riktig bilde av hvor mye det koster å låne penger. Vær også oppmerksom på at det kan være forholdsvis store gebyr knyttet til bruk av kredittkort. For mange kredittkort vil for eksempel uttak fra minibank bli belastet med høye gebyr. Eventuelle straffegebyr ved for sen innbetaling eller overtrekk bør man også legge merke til. Sjekk alltid betingelsene før du skaffer deg kredittkort eller på andre måter låner penger.

Renten er som nevnt den største kostnaden ved et kredittkort. Som vi skal kommet tilbake til, er det mulig å unngå renter ved bruk av kredittkort. Det betinger imidlertid rask tilbakebetaling og betyr dermed at man kun kan låne penger i kort tid. De aller fleste som innehar et kredittkort må før eller siden betale renter. Legg merke til at rentene ved et kredittkort vanligvis er høye. Dersom du skal låne penger over tid er derfor et forbrukslån et alternativ som normalt vil bli rimeligere. Her kan du få gratis hjelp til å finne gode forbrukslån.

Fordeler ved kredittkort
Det finnes flere fordeler med kredittkort som gjør dette til en god løsning for deg med kontroll på egen økonomi. Først og fremst gir kredittkort fleksibilitet. Man betaler kun renter av de pengene man faktisk tar ut fra kortet. Dette i motsetning til et vanlig forbrukslån hvor man betaler renter på hele beløpet fra dag en. Denne fleksibiliteten er en stor fordel dersom man er disiplinært og ikke tømmer kortet unødvendig. I denne sammenheng har et kredittkort mye til felles med en kontokreditt eller et boliglån med kredittramme. Man kan gjerne si at man har fått innvilget en mulighet til å låne penger. Først når man benytter et kredittkort låner man penger.


 

En annen fordel med et kredittkort er muligheten til rentefrie perioder. Dersom du betaler ned hele det skyldige beløpet innen betalingsfristen vil du unngå renter. Denne fristen varierer fra kredittkort til kredittkort og er en av betingelsene som bør sjekkes før du låner penger på denne måten. Når hele beløpet er innbetalt vil du få muligheten til en ny rentefri periode. Å kunne låne penger uten å betale renter er naturligvis en stor fordel, men dette krever både sunn økonomi og god selvdisiplin.

 
Mange skaffer seg et kredittkort for å ha lett tilgjengelige penger. Dette er da også en stor fordel med kredittkort og som nevnt vil det ikke påløpe renter før man faktisk bruker penger fra et kredittkort. Uforutsette utgifter og julehandel vil ofte kreve litt ekstra penger. Ved å benytte et kredittkort vil man da kunne fordele utgiftene over lengre tid. Med inntil 52 dager rentefri periode vil man for eksempel kunne fordele kjøp av ny TV på 2 til 3 lønninger uten rentekostnader. Å låne penger til forbruk er imidlertid noe som ikke anbefales og over tid er det lett å bruke for mye penger. Et kredittkort kan likevel være en god og nødvendig reserve for uforutsette utgifter.

Flere fordeler
Fordelene med et kredittkort vil variere og det er viktig at du sjekker betingelsene for det kortet du benytter. Mange kredittkort gir deg for eksempel gratis avbestillings og reiseforsikring dersom mer enn halvparten av reisen betales med ditt kredittkort. Dette er mest vanlig for Mastercard. Man bør imidlertid alltid sjekke om den forsikringen som er inkludert dekker de behovene man har. Husk å ta vare på kvitteringer slik at du kan dokumentere et eventuelt krav om reiseforsikring gjennom ditt kredittkort.

Mange kredittkort er knyttet opp mot spesifikke varer eller tjenester. Det vil si at man kan få rabatt på enkelte kjøp. Det vil faktisk si at man kan spare en god del penger gjennom å bruke kredittkort. Opptil 6 prosent rabatt på bensin vil for eksempel utgjør en pen sum i løpet av et år. Andre eksempler er rabatt på feriereiser, netthandel eller klær. Det vil dermed svare seg å velge et kredittkort som tilbyr rabatter du kan dra nytte av. Billigere bensin vil være til liten nytte dersom du ikke har bil.


 
En viktig fordel med kredittkort er økt trygghet ved netthandel. De klager og innsigelser du retter mot selger kan i henhold til Finansavtalelovens § 54b også rettes med selskapet som har utstedt ditt kredittkort. Det vil si at man får en ekstra sikkerhet i forhold til useriøse selgere og svindel. For å kunne klage til kredittselskapet må kjøpet være foretatt med kredittkort. Videre må varen eller tjenesten være kjøpt fra en næringsdrivende og man må først forsøke å løse konflikten med selger.

Medaljens bakside
Et kredittkort har som du ser mange fordeler, men til syvende og sist er dette business. Et kredittselskap lar deg ikke låne penger uten at de forventer å kunne tjene penger på deg som kunde. Dersom man ikke betaler ned hele det skyldige beløpet i den rentefrie perioden vil et kredittkort koste mye penger. En høy rente påløper og dersom man kun betaler minimumsbeløpet vil man over tid oppleve en svært høy effektiv rente. Dersom man har behov for å låne penger over tid er et kredittkort derfor en dårlig løsning som kan ødelegge din personlige økonomi.

Videre er det noen kredittkort som har svært høye gebyr ved uttak i minibank. Dersom du tar ut kr 10 000,- vil du kunne ende opp med opp mott kr 400,- i gebyr. Dette varierer mye fra kredittkort til kredittkort og derfor bør man alltid sjekke betingelser for uttak.

Test av kredittkort
Det foretas stadig tester som rangerer forskjellige kredittkort. Slike tester kan være et nyttig hjelpemiddel når du skal velge et kredittkort som passer til dine behov. Vær imidlertid oppmerksom på hvilke kriterier som er lagt til grunn for slike rangeringer. Et kredittkort som kåres til best i test på grunn av gode rabatter på bensin, samt lave gebyrer vil ikke være et godt valg dersom du først og fremst ønsker et kredittkort med lengst mulig rentefri periode. Legg også merke til at betingelser kan endre seg, samtidig som nye kredittkort dukker opp. Det er svært mange aktører som tilbyr deg å låne penger, noe som ikke minst gjelder for kredittkort. Bruk tid på å finne det kortet som best passer til dine ønsker og behov. Vi kommer tilbake med en egen artikkel om forskjellige kredittkort.
 
Bruk av kredittkort i utlandet

Å bruke kredittkort til kjøp av varer og tjenester gir god oversikt over eget forbruk og vanligvis også en ekstra trygghet ved handel på internett eller i utlandet. Likevel bør man alltid utvise forsiktighet før man benytter et kredittkort. Ved kjøp fra utenlandske nettsider gjelder ikke Norsk kjøpslov. Videre kan toll og moms bli tillagt kjøpesummen. Sjekk alltid betingelser for frakt og import dersom du benytter ditt kredittkort til å kjøpe varer fra andre land. Sjekk også betingelser for bruk av ditt kredittkort i utenlandske minibanker og betalingsterminaler dersom dette er aktuelt. 

Populære artikler fra Penger Til Deg.
Tjene penger på spørreundersøkelser - Gratis oversikt
Tjene Raske Penger - Gode muligheter til inntekter fra internett.
Forbrukslån - Nyttig før du låner penger
Boliglån - Nyttig før du låner penger
Låne Penger - Oversikt over emnet låne penger.