Hjem > Blogging og Nettsider > Søkemotoroptimalisering
 
 
 
 
Penger på Nett
Søkemotoroptimalisering

 
Enkelt forklart betyr søkemotoroptimalisering (SEO) at man arbeider for å oppnå best mulig plassering på søkeresultatene fra de forskjellige søkemotorene. Google er den desidert største og viktigste søkemotoren og leverer i tillegg søkeresultater til Kvasir. Søkemotoroptimalisering dreier seg derfor i stor grad om å oppnå gode plasseringer oss Google. Dette for å øke mulighetene til å tjene penger på en nettside.

Personer som søker på et bestemt ord eller uttrykk er vanligvis ute etter noe bestemt. Det kan være informasjon om et spesifikt emne eller de kan være på jakt etter et spesielt produkt. En slik person vil vanligvis være mer tilbøyelig til å kjøpe varer eller tjenester fra en nettside. Av den grunn er trafikk fra søkemotorer viktig for alle som ønsker å tjene penger på en sitt nettsted. Unntaket er blant annet noen former for blogging. Vi i Penger til Deg vil her gi deg den viktigste informasjonen om søkemotoroptimalisering.


Søkemotoroptimalisering - Lenker
Søkemotoroptimalisering deles ofte i to hoveddeler Den ene metoden går på å skaffe flest mulig lenker inn til en nettside. Nøyaktig hvordan Google rangere nettsider er en strengt bevoktet hemmelighet, men det er en kjent sak at antall lenker inn til en nettside er viktig. Man kan gjerne si at Google regner en lenke til ditt nettsted som en stemme for at denne siden er bra. Å skaffe lenker er derfor en viktig del av arbeidet med søkemotoroptimalisering. Med andre ord vil mange og gode inn-lenker øke mulighetene til å tjene penger.


 
 
Det er viktig å huske på at alle lenker ikke er like verdifulle. Lenker fra nettsider som Google verdsetter høyt vil gi størst uttelling. PageRank (PR) er et system som Google benytter for å gi karakter til nettsider. Skalaen går fra 0 til 10, der null er dårligst. Som et eksempel har Startsiden.no PR 6, mens tv2.no har PR 7. Lenker fra sider med høy PR vil være å foretrekke, men ingen vet nøyaktig hvor mye Google vektlegger dette. Det har i lang tid gått sterke rykter om at Pagerank-systemet er på vei ut, men foreløpig har det blitt med ryktene. Penger Til Deg anbefaler at man er oppmerksom på Pagerank som en faktor innen arbeidet med søkemotoroptimalisering. Legg likevell merke til at man kan rangere høyt på søkeresultatene selv med PR 0. Det er altså fullt mulig å tjene penger på en nettside med dårlig Pagerank.

Innholdet på et nettsted som lenker til deg er også viktig. I forhold til søkemotoroptimalisering vil det si at innholdet bør være relevant til din nettside. La oss si at vi skal starte en nettbutikk som selger fotballsko. For å tjene penger på denne siden er vi avhengige av trafikk. Vi ønsker mest mulig god trafikk. Det vil si besøk via søkemotorer. For å oppnå dette har vi startet arbeidet med å skaffe oss inn-lenker. Som nevnt har lenker fra nettsider med relevant innhold klart mest verdi. Lenker fra nettsider som omhandler fotball, fotballutstyr, sportsutstyr og lignende er da noe vi bør prioritere i vårt arbeid med søkemotoroptimalisering. En lenke fra matoppskrifter.com vil ha liten eller ingen verdi for vår nye nettside. Naturlig nok, ettersom matoppskrifter.com vanskelig kan anses som en autoritet på fotballsko.

Det er flere metoder man kan benytte for å skaffe lenker til din nettside. Foreslå siden din til forskjellige startsider og kataloger. Dersom du driver blogg gir blogglisten.no og lignende nettsider gode muligheter til å skaffe inn-lenker. En annen metode er å skrive artikler som du får publisert på andre nettsider. Kort fortalt skriver man en artikkel som man legger ut i en katalog eller database. Andre nettsider kan da benytte din artikkel gratis. Poenget er at du har lagt et par lenker til ditt nettsted inn i artikkelen. For hver gang noen benytter din artikkel vil du dermed få relevante inn lenker.

Selve teksten på lenkene er også viktig i forhold til SEO. Ikke bruk en lenke tekst som dette - "For mer informasjon trykk her". Bruk relevante lenketekster som dette. Les gjerne mer om søkemotoroptimalisering.

Til slutt en liten advarsel. Hold deg langt vekke fra nettsider som vil selge deg inn-lenker. Dette er ikke tillatt av Google og du risikerer at de straffer deg hardt dersom du kjøper lenker (noen unntak finnes det). Husk at innholdet på nettsiden din er viktig også i forhold til lenkebygging. Arbeidet med søkemotoroptimalisering blir mye enklere dersom du skal skaffe lenker til en nettside som holder god kvalitet. Ofte vil andre nettsider automatisk lenke til din side dersom innholdet er godt nok.

Søkemotoroptimalisering - Nøkkelord
Selve innholdet på nettsiden din er den andre viktige delen av arbeidet med søkemotoroptimalisering. Nøkkelord er ord som på best mulig måte beskriver innholdet på en nettside. I forhold til å tjene penger på et nettsted er nøkkelord svært viktig og det er for disse ordene man ønsker å rangere høyt på søkeresultatene.


 

For vårt eksempel med en nettside som skal selge fotballsko vil nettopp dette være vårt viktigste nøkkelord. Andre nøkkelord kan være kjøpe fotballsko, billige fotballsko, test av fotballsko. Som du ser kan nøkkelord også være
 
fraser, det vil si flere ord. Fordelen med slike fraser er at det ofte er mindre konkurranse og dermed lettere å rangere høyt. Muligheten til å tjene penger på en nettside vil påvirkes av hvilke nøkkelord du velger, så bruk tid på dette. Ved å bruke Google AdWords key tool kan du enkelt finne ut hvor mange som søker på et bestemt nøkkelord eller frase, samt hvor stor konkurransen er. Benytt dette eller lignende verktøy i ditt arbeid med søkemotoroptimalisering. Det vil øke dine muligheter for å tjene penger.

Når du har bestemt deg for hvilke nøkkelord du skal optimalisere for, må du hele tiden ha disse i bakhodet. Nøkkelord skal du benytte i teksten, i overskrifter, som lenketekst og i sidemenyer. Vær imidlertid oppmerksom på at du ikke overdriver. For det første vil Google se på overdreven bruk av nøkkelord som spamming og således straffe dette. For det andre vil det være svært få personer som ønsker å lese et innehold med unaturlig mange nøkkelord. Tettheten av et nøkkelord bør ikke overstige 5 prosent, dette inkluderer overskrifter og sidemenyer. Det bør heller ikke virke unaturlig.

Husk alltid at dine nøkkelord skal være relevante for ditt innhold. Søkemotoroptimalisering er viktig for å kunne tjene penger på en nettside. Selv om det kan virke litt vanskelig, så er dette noe du lærer deg forholdsvis greit.

Selve HTML strukturen behøver du ikke tenke på dersom du benytter ferdige løsninger. Velg da en løsning som er optimalisert for søkemotorer. Blogspot er en gratis bloggtjeneste som fungere bra i forhold til søkemotoroptimalisering, men det finnes også andre gode alternativ for deg som ønsker å tjene penger på blogging. Dersom du skal betale for en ferdig løsning til hjemmesider bør du først sjekke referanser slik at du ikke kjøper katta i sekken. Det finnes mange fancy og flotte webdesign som er dårlig utformet med tanke på søkemotoroptimalisering.

Dersom du har gode nok kunnskaper er det beste alternativet å bygge opp din egen nettside. Da kan du styre alt selv og optimalisere siden slik at mulighetene til å tjene penger blir best mulig. Søkemotoroptimalisering er et spennende emne som Penger Til Deg anbefaler alle å bruke tid på. Spesielt flere amerikanske nettsider tilbyr utrolig mye god informasjon om søkemotoroptimalisering. Her på berget er det få aktører og mange som ønsker å holde sine metoder hemmelige for konkurrentene. Søk på Google og les mer om søkemotoroptimalisering. Det vil øke dine muligheter til å tjene penger på en nettside. 


Anbefalte artikler om å tjene penger.
Deltidsjobb - Nyttig informasjon om søknad, intervju, med mer
Tjene penger på blogging - For deg som ønsker å tjene penger på nett
Låne penger - Nyttig før du låner penger
Spare penger - Om muligheter til å spare penger.
Tjene Raske Penger - Om muligehet til raske penger på nett.