Hjem > Spare Penger > Spare penger på dagligvarer
 
 

 
Spare Penger
Sparetips for innkjøp og dagligvarer

 
Uten å anstrenge seg nevneverdig er det mulig å spare penger på innkjøp av mat, dagligvarer og husholdningsartikler. Man kan faktisk spare svært høye beløp gjennom bevisste valg. Penger Til Deg presenterer her noen gode muligheter som alle vil kunne benytte til å spare penger.

Vær prisbevisst
Den største muligheten til å spare penger er rett og slett å være prisbevisst. Det enkleste er naturligvis å kjøpe alle dagligvarer i samme butikk, men sett fra et økonomisk standpunkt er dette er dårlig valg. Først og fremst bør man benytte gode tilbud til å spare penger. Hver eneste uke kommer det mange gode tilbud på populære og mer eller mindre nødvendige dagligvarer. Ost, kjøttdeig, vaskepulver og lignende behøver man i utgangspunktet aldri å kjøpe til full pris. La oss si at en familie bruker et kilo Norvegia per uke. På tilbud sparer man 30 kroner per kilo. Et enkelt regnestykke tilsier da at denne familien kan spare drøyt 1500 kroner per år bare på ost. Matvarer med god holdbarhet gir naturligvis spesielt gode muligheter til å spare penger fordi man kan kjøpe større mengder når gode tilbud dukker opp.

Nå kan man dessverre ikke kjøpe alt på tilbud, men det er likevel mulig å spare penger på de aller fleste dagligvarer. Det gjør man ganske enkelt ved å kjøpe slike varer der man finner de beste prisene. Det betyr ikke at man skal være fanatisk og bruke timevis på å spare noen kroner. I en travel hverdag må man inngå noen kompromisser når man skal spare penger.


 
 
Et lite sparetips. Gjør to innkjøp av dagligvarer hver uke. Det ene innkjøpet foretas i en dagligvarebutikk med gode tilbud, samt et godt utvalg. Her benytter man tilbudene til å spare penger og man kjøper også de matvarene som ikke er tilgjengelige i lavprisbutikker. Det andre innkjøpet foretar man i en såkalt lavprisbutikk med faste lave priser. Her kjøper man de varene som man ikke fikk på tilbud i supermarkedet. På denne måten kan man spare penger på dagligvarer uten at det blir for tidskrevende.

Planlegg og spar penger
Dersom man er litt strukturert og planlegger innkjøpene sine vil man spare en god del penger. Å oppdage at man er tom for en matvare dagen etter at et godt tilbud er avsluttet er noen mange av oss har opplevd. Gjør det til en vane å sjekke tilbud på dagligvarer en gang per uke. Dersom du ikke får tilbudsaviser i posten kan du benytte internet. Kjeder som Mega og Obs har vanligvis et eller to svært gode tilbud hver uke. For å spare penger bør man alltid sjekke om man vil behøve slike varer i nær fremtid.

Her kan du spare penger på gratis ting.

Kaster du mat? De fleste av oss kaster en god del mat og her ligger det gode muligheter til å spare penger. Det er nemlig forholdsvis enkelt å redusere mengden mat man kaster. Det dreier seg i stor grad om å ha en viss kontroll over hva man har i kjøle og matskap. Sjekk at du åpner den melkekartongen som først går ut på dato. Et annet eksempel som lar deg spare penger er å benytte fryseboksen. Er kjøttdeigen eller pålegget i ferd med å gå ut på dato? Legg dem i frysen til varen skal benyttes. Eventuelt kan man endre på middagsplanen og bruke kjøttdeigen før den går ut på dato. Man kan også spare penger på å planlegge måltidene noen dager frem i tid. Skriv så ned hva du trenger for å unngå å kjøpe matvarer som ikke vil bli brukt.

Impulskjøp koster deg dyrt
Å unngå impulskjøp vil hjelpe deg å spare penger. Matbutikker er designet slik at kundene må gå forbi mange fristende produkter for å finne selv de vanligste matvarene. Det er da svært lett å bli fristet til å kjøpe noe man egentlig ikke har behov for. Som nevnt kan man spare penger ved god planlegging, og dette er nok et eksempel på det. En handleliste betyr at man ikke behøver å lete gjennom butikken for å sjekke om det er noe man har glemt. Man kan holde seg til handlelisten og lettere unngå alle fristelsene. Videre bør man aldri gjøre matinnkjøp når man er sulten. Alle som har vært i en matbutikk vet at i en slik situasjon ser nesten alt godt ut og det er svært vanlig at man kjøper ting man ikke behøver når man er sulten. Å tenke med magen fremfor fornuften er naturligvis en dårlig løsning dersom man ønsker å spare penger.

 

Merkevarer og ferdigmat
De fleste store butikkjedene tilbyr sine egne merkevarer som et alternativ til merkenavn som Gilde, Tine, Prior med flere. Vanligvis er disse merkevarene svært rimelige og her kan man virkelig spare gode penger. Ofte kan man få disse alternativene til nærmere halv pris. Det blir selvfølgelig en smakssak hvilke av disse billigproduktene man velger, men de aller fleste vil finne alternativer som egner seg. Vi i Penger Til Deg er en stor tilhenger av butikkenes egne merkevarer og velger gjerne disse for å spare penger.


 
Ferdig mat, tilbehør og blandinger gir også en mulighet til å spare penger, men da er det viktig med litt planlegging. I utgangspunktet er ferdige produkter et dårlig alternativ sett i forhold til å spare penger, men det finnes noen unntak. En familie som skal ha salat bør ikke kjøpe tre pakker med ferdigsalat. Ved å kjøpe paprika, tomat, salathode og lage salaten selv vil en husholdning kunne spare en god del penger. Det gjelder også for andre produkter. Å kjøpe ferdigmiddag fra Fjordland til fem personer blir naturligvis kostbart i lengden. For dem som bor alene stiller det seg imidlertid litt annerledes. I noen tilfeller kan man faktisk spare penger på å kjøpe ferdige produkter. Det skyldes at ingrediensene selges i så store pakker at en enslig person ofte ikke får benyttet alt. En ferdig blanding med salat kan med andre ord være et godt kjøp for en enslig person.
 
Flere Muligheter til å spare penger
Man kan spare noen hundrelapper i året på å ta med sitt eget handlenett. Samtidig sparer man samfunnet for unødvendig avfall.

Se over handlevogna før du går i kassen. Dersom du hver gang legger tilbake et par varer som er lagt i på impuls vil du virkelig spare penger.

Kjøp stort når det er mulig. Større pakninger vil nesten alltid være rimeligere. En halvliter med cola koster om lag 15 kroner i en butikk. I flere lavprisbutikker får man 6 liter cola til omtrent 50 kroner. Lignende prisforhold gjelder for svært mange varer og spesielt for varer med god holdbarhet er dette en glimrende anledning til å spare penger.

Sjekk alltid kilo eller literpris når du velger varer. Da får du et reelt inntrykk over hva et produkt virkelig koster og det blir dermed enklere å sammenligne priser.

Ikke gjør det til en vane å kjøpe dagligvarer og tobakk på bensinstasjonen. Selv en cola og en pakke røyk vil koste deg unødvendig mye og i lengden vil det bli snakk om store beløp som sløses bort.

Å spare penger på innkjøp av dagligvarer er noen alle burde gjøre. Man kan forholdsvis enkelt spare tusenvis av kroner dersom man er litt mer bevisst på hva man behøver, hvor man handler, samt ved å benytte gode tilbud. De fleste har en travel hverdag og vi forstår godt at mange velger den enkle løsningen når innkjøpene skal foretas. Forhåpentligvis har du fått noen gode tips i denne artikkelen, slik at du kan benytte gode muligheter til å spare penger. Husk at penger spart er penger tjent.